ΑΡΘΡΟ

Ο  ΑΝΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ Ή ΠΩΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΜΑΣ 

Το τσιγάρο δεν είναι μια αθώα συνήθεια.  Οι επιπτώσεις στην υγεία μας και το κόστος σε ανθρώπινες ζωές από την ασθένεια του καρκίνου των πνευμόνων, που είναι βασική αιτία ο καπνός, είναι τρομακτικά και ολέθρια μεγέθη. 

Ο καπνός όπως γνωρίζουμε, όποιος δεν το ξέρει ας δει μια εγκυκλοπαίδεια ή ας ρωτήσει έναν παθολόγο, περιέχει ως βασικό χαρακτηριστικό συστατικό την νικοτίνη, η οποία είναι ένα ισχυρότατο δηλητήριο που προκαλεί μια πρόσκαιρη διέγερση, όπως προκαλούν και άλλες ναρκωτικές και διεγερτικές ουσίες.  Εκτός από την νικοτίνη ο καπνός περιέχει και άλλες επικίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό ουσίες όπως μονοξείδιο του άνθρακα, αμμωνία, προϊόντα της πίσσας κλπ. 

Το κάπνισμα προκαλεί βλάβες αθροιστικά με την πάροδο του χρόνου και υποβαθμίζει την ποιότητα της ζωής μας.  Ποιός χρόνιος καπνιστής μπορεί να ανέβει τις σκάλες τεσσάρων οροφών χωρίς να δυσκολευτεί ή να τρέξει μερικά μέτρα χωρίς να λαχανιάσει αμέσως;  Η αναπνευστική οδός και οι πνεύμονές μας ερεθίζονται, αμβλύνεται η γεύση και η φωνή των καπνιστών αποκτά βραχνάδα που συνοδεύεται από τον ενοχλητικό τσιγαρόβηχα. 

Μια από τις κυριότερες αιτίες του καρκίνου των πνευμόνων και του καρκίνου στα χείλη είναι το κάπνισμα καθώς εκλύονται καρκινογόνα παράγωγα από την πίσσα κατά την καύση του καπνού.  Κάποιοι επειδή δεν βλέπουν βραχυπρόθεσμα τις επιπτώσεις στην υγεία τους δεν κατανοούν τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο και την βλάβη που αργά ή γρήγορα επέρχεται ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία ενός οργανισμού και τις αντοχές και δυνάμεις του αλλά και την ποσότητα του καπνού που καταναλώνει. 

Υπάρχει δυστυχώς η περίεργη σκέψη ότι όταν με βρει το κακό τότε θα σταματήσω το κάπνισμα... αλλά τότε ίσως θα είναι πολύ αργά και η υποβάθμισή της ποιότητας της ζωή τους θα είναι αποτέλεσμα της ανορθολογική στάσης τους.  Το κάπνισμα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τις έγκυες γυναίκες, οι οποίες με ανευθυνότητα βλάπτουν την υγεία των παιδιών που θα γεννήσουν. 

Η παραγωγή καπνού δεν αποσκοπεί σε κανένα όφελος για τον άνθρωπο, αλλά βλάπτει σοβαρά την δημοσιά υγεία, παρόλα αυτά το βλαβερό αυτό προϊόν και ιδιαιτέρα επικίνδυνο δηλητήριο, στο οποίο έχουν εθιστεί οι περισσότεροι άνθρωποι του πλανήτη μας, όχι μόνο δεν απαγορεύεται η τεράστια διακίνησή του αλλά επιβραβεύεται αφού φορολογείται από το κράτος. 

Το κέρδος χωρίς όρια δυστυχώς σκλαβώνει την λογική και ελευθερία του ανθρώπου που γίνεται έρμαιο μιας τεράστιας βιομηχανίας καπνού με εκατομμύρια εργαζομένους στην παραγωγή και διακίνηση και τρισεκατομμύρια τζίρο. 

 Η ανορθολογική αυτή στάση και συμπεριφορά στην οικονομική δραστηριότητα αποβάλει το ήθος και την δεοντολογία και μπορεί να συγκριθεί με τα θανατηφόρα κέρδη από την παραγωγή ναρκωτικών ή όπλων, συμβατικά και μαζικής καταστροφής.  Μεγαλύτερα θανατηφόρα κέρδη μόνο οι πόλεμοι για την παγκόσμια κυριαρχία και τον έλεγχο της διακίνησης του πετρελαίου μπορούν να παρέχουν και χαρακτηρίζουν την εποχή μας.

Πόσο ορθολογικά μπορεί να σκέφτεται ένας άνθρωπος που δίνει χρήματα για να βλάπτει την υγεία την δική του και των άλλων γύρω του, τους οποίους χωρίς να σέβεται τους αναγκάζει να γίνονται παθητικοί καπνιστές, και σε άλλες πτυχές και δραστηριότητες του ποσό ευάλωτος μπορεί να είναι όταν αδυνατεί να ελέγξει τα πάθη και τις αδυναμίες του. 

Ένας καπνιστής, ο οποίος δεν ενδιαφέρεται για την υγεία του, ποσό μπορεί να ενδιαφέρεται πραγματικά και να κατανοήσει τα "κοινά" και το "κοινό καλό" της κοινωνίας;  Άραγε και σε άλλες περιπτώσεις το ίδιο παράλογα δεν θα αντιδρούν απέναντι στο αληθινό συμφέρον τους και στο γενικότερο κοινωνικό συμφέρον, που ορίζεται από το δικαίωμα όλων των ανθρώπων για μια αξιοπρεπή διαβίωση, όπου θα μπορούν να ικανοποιούνται οι βασικότερες ανάγκες τους σε μια κοινωνία αγάπης, αλληλεγγύης και δικαιοσύνης. 

Φανταστείτε αν τα χρήματα που διοχετεύονται σε μια παραγωγικά βλαπτική διαδικασία, όπως το τσιγάρο, κατευθύνονταν για έρευνα, ανάπτυξη και προς χρήσιμες παραγωγικές δραστηριότητες, αν επίσης τα χρήματα που ξοδεύονται για όπλα χρησιμοποιούνταν για ειρηνικές δραστηριότητες, για μείωση της φτώχιας και της πείνας πάνω στον πλανήτη μας. 

Αν τα τρία ευρώ (ένα χιλιάρικο ή και παραπάνω) που δίνει τουλάχιστον ο κάθε καπνιστής την ημέρα πήγαιναν για να αμβλυνθούν οι κοινωνικές ανισότητες σε ένα παγκόσμιο ταμείο κοινωνικής αλληλεγγύης, πόσο θα είχαμε μειώσει του λοιμούς και λιμούς στον πλανήτη μας, την φτώχια, τον ανθρώπινο πόνο, την δυστυχία και τα φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας, την μόλυνση του περιβάλλοντος και την εγκληματικότητα που προάγει η μιζέρια και η πενία, πνευματική αλλά και υλικών αγαθών.

Τα ανθρώπινα πάθη και οι αδυναμίες δεν είναι εύκολο να καταπολεμηθούν από την μια μέρα στην άλλη και όλοι λίγο ή πολύ έχουμε πέσει σε παραπτώματα και λάθη, ωστόσο μπορούμε να μειώσουμε τα λάθη αυτά με μια πιο ορθολογική στάση και συμπεριφορά αγάπης και με ατομική και συλλογική προσπάθεια να βελτιώσουμε τον εαυτό μας και το κοινωνικό σύνολο, την καθημερινότητά μας και την ποιότητα της ζωής μας, να αντιληφθούμε ότι η ευτυχία μας είναι στα χέρια του καθενός και όλων μαζί. 

Η αληθινή προσωπική μας ευτυχία μπορεί να οικοδομηθεί μόνο στην κοινωνία της ανεκτικής και συγχωρητικής αγάπης και αλληλεγγύης, με σεβασμό και αξιοπρέπεια στον κάθε συνάνθρωπο και στο δικαίωμα του να ευτυχίσει μαζί με εμάς σε μια κοινωνία ψυχών, προσώπων και όχι ατόμων και απρόσωπων αριθμών, στην οποία όλα τα υλικά και πνευματικά αγαθά που παράγονται θα μοιράζονται δίκαια σε όλα τα μέλη της και θα χρησιμοποιούμε την ύλη για να ζήσουμε καλύτερα, δεν θα γινόμαστε σκλάβοι της, αλλά συνδημιουργοί με τον Θεό.  (Συνδημιουργοί μαζί με τον Θεό στα έργα αγάπης και αλληλεγγύης...).

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΑΘΟΣ ΚΑΙ Η ΝΙΚΟΤΙΝΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΙΣΧΥΡΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΕΠΙΔΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΔΙΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΗ ΟΠΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΕΓΕΡΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ - ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ - "ΛΙΒΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ"...

ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΩΣ ΑΛΗΘΙΝΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΘΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΜΑΣ ΕΦΟΣΟΝ ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΤΑΥΡΟΑΝΑΣΤΑΣΙΜΗ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΥ ΘΕΑΝΘΡΩΠΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΕ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΤΑΠΕΙΝΟ ΦΡΟΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΑΘΑΝΑΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΑΣ...

"ΠΕΤΑΞΤΕ ΤΑ ΤΣΙΓΑΡΑ, Μητροπολίτης Φλωρίνης Αυγουστίνος https://www.youtube.com/watch?v=lv46LKKMQZE (βίντεο)".

 

Υ.Γ.  Δεν κάπνισα, ούτε θα καπνίσω ποτέ.  Μην σκεφτείτε λοιπόν το δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εφάρμοζες!

 

Ευστάθιος Μοσχοβίτης

Δημοσιογράφος

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ

 

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΜΟΣΧΟΒΙΤΗΣ